(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)

1 / 6

2 / 6

3 / 6

4 / 6

(placeholder)
(placeholder)

5 / 6

  

(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)

??

VIKINGERNE  0700-1200

??


VIKINGERNE ÅR 800 TIL 1000


Ja, og så var slaget sat i gang for Danmarks vedkommende. Alfhild og Sigurd blev nemlig forældre til den nok så berømte danske sagnkonge Regner Lodbrog, der sammen med den svenske prinsesse Kraka... hende den nøgne med fiskenettet og hunden, som en ud af hans tre hustruer, netop blev stamforældre til det meste af den efterfølgende danske kongefamilie, med stamfaren over dem alle “Gorm Den Gamle” i spidsen som tipoldebarn!


Det var jo nok først og fremmest Regnar der lagde grund til Danmarks videre position som stormagt i Europa! Det var jo ham der ufortrødent tog initiativ til at sejle over vesterhavet for at Erobre England! Ret beset var han jo Skandinaviens Columbus... for ingen anede jo om der nu også var land på den anden side, eller om man bare blev opslugt af det store intet!


Det gjorde man som bekendt ikke. Tværtimod  erobrede man, efter uendelig megen besvær og problemer frem og tilbage, det meste af England... og ikke nok med det, så var det også her Danmark for første gang mødte kristendommen som på godt og ondt siden kom til at præge danskernes levevis.


Regnar omkom dog først på det grusomste ved at blive kastet i en ormegrav fuld af giftige og kvælende slanger, men heldig- eller uheldigvis havde han i god tid fået sat en masse sønner i verden, hvilket der i nødens sidste stund fik ham til at udbryde den historiske sætning:


Grynte ville grisene, hvis de vidste, hvordan galten led."


Sønnernes hævn blev nemlig, om muligt, endnu grusommere end farens død, og og det kan ikke udelukkes, at de blev den indirekte årsag til at Danmark senere kunne overtage den engelske trone.

  


Herover ses det første møde mellem Regner og Kraka, efterfulgt af et symbolsk farvel.


Til højre vises det danske riges omfang da vikingerne og Regners efterkommere havde taget det land de kunne.

DE FØRSTE DANSKE KONGER ÅR 900 TIL ???


Gorm og Thyra i Jelling kan utvetydigt betegnes som nationen Danmarks “forældre” og det første helstøbte kongepar... også selvom de seneste “høvdinge” før dem vel ligeledes har kaldt sig “konger”. Således som Regner Lodbrog og Kraka, der dog er et sagnpar formentlig sammensat af forskellige myter og samtidige personligheder, og sikkert også deres sønner er... hvoraf det jo er Sigurd “Orm i Øje” Ragnarsson der fortsætter slægtslinien via sin søn Svend og igen sin sønnesøn Hardeknud som ophav til selveste Gorm Den Gamle.

  


Gorm og Thyra regerede midt under Vikingetiden, men de er ikke kendt som erobrere, så meget som de er kendt for at have samlet Danmark og Norge samt, at få bygget Danevirke som beskyttelse mod sydlige fjender.


Anderledes var det under deres søn og efterfølgende konge, Harald Blåtand! Han fortsatte ganske vist konsolideringen af det nye samlede rige, eksempelvis med opførelse af en imponerende brobygning hen over engene i Vejle Ådal ved Ravning, men han var også udad agerende ved deltagelse i diverse vikingetogter til England. Ja, og i virkeligheden var “brobyggeriet” en del af den aktivitet! Skarpe hjerner har nemlig regnet ud, at det må have været et kajbyggeri hvor skibe i stort tal kunne omlade og gøre klar til de mange togter. Mange meter dynd i Ådalen taler i sit eget tydelige sprog om, at der har været helt anderledes sejlbart der på stedet for 1.000 år siden. Det menes endda også, at de pæle man har fundet, nærmest kun kan være resterne af det mytologiske Jomsborg, som længe har været antaget som den militære basis for gennemførelsen af Vikingernes mange erobringer.


Det hele toppede under Haralds søn Svend Tveskæg. Han havde ganske vist sit hyr med at klare Englænderne der gjorde stor modstand mod vikingernes besættelse... men i den sidste ende fik han styr på situationen i knap et par måneder hvorefter han døde pludselig!

Trelleborg Slagelse 980


Efter en fire fem generationer i Kvenland, rykkede grene af slægten videre til Det Norske Land hvor de huserede gennem nye tretten fjorten generationer med udgangspunkt i Romsdal hvorfra de bredte sig yderlig mod syd gennem Hedmark og Buskerud og i vikingetiden endda helt til England

Den næste vi ser på er Harald Blåtand. Fordi det var ham der, som den første høvding i Danmark, der anerkendte kristendommens indførsel i Danmark blev han princippet Danmarks konge, for med kristendommen som fælles religion i hele landet, som dengang også omfattede det sydlige Sverige med Halland, Blekinge og Skåne, så var Danmark for første gang samlet som det man kunne kalde en nation... et land med fælles leveregler.


Egentlig er det normalt Haralds mor og far “Gorm og Thyra” som vi betragter som Danmarks første kongepar, men det kan altså diskuteres! På billedet ser vi Haralds voksendåb gengivet som et relief fremstillet i guld.

  

  

Gorm den Gamle

Her har vi så lige fat i en noget usædvanlig familiegruppe, hvis man da kan kalde den det! Rundt regnet 35 generationer før vor tid i år 900 var Gorm 5 år gammel, og ud af en forsamling på cirka 50 milliarder tip33 oldeforældre indgår han som en af disse, som en af mine sønners tip33 oldeforældre. Det er jo ikke så lidt endda, ja faktisk er det mindst fem gange så mange som vi nu snart er mennesker på kloden.

Det vil jeg lige filosofere over på næste side "Anerapport".

Det der med Gorm den Gamle indbefatter i øvrigt også Regnar Lodbrog med flere! Forbindelsen til så højagtede forfædre er upåagtet opstået på et tidspunkt hvor en utilpasset kapellan og hjælpelærer på landsbyskolen i Dybe fattede så stor sympati for præstens datter, at hun fødte ham en "uægte" datter! Det var noget rod, har sikkert været slemt at opleve på den tid, men de blev da vist nok gift, og datteren fik sig endda godt liv inklusive en mand og en datter i den sidste ende.

Men denne datter gik det heller ikke hverken  værre eller bedre, end at også hun måtte bide i det sure æble og føde en "uægte" datter... godt hjulpet af en møllersvend fra Møborg. Denne datter fik dog styr på sin tilværelse og blev godt gift med en husmand fra Vandborg, og hun fik sammen med ham blandt andre en datter der blev en af min Grethes "ukendte" oldemødre... en husmandskone fra den bedste almue i Møborg, og så langt så godt!

Imidlertid havde hun jo den her tipoldefar der var præst i Dybe! Han var af en helt anden byrd end alle andre i rækken. Hans far og flere generationer før ham havde også været præster... men på et tidspunkt ni generationer tilbage... en gang i 1300tallet havde deres stamfar giftet sig med en adelsdame oppe i Thisted! Helt hvordan hendes æt forløb er det vanskeligt at kortlægge, men bare otte generationer længere tilbage, hvor vi også lige får et glimt af Ebbe Skammelsen, dukker der pludselig en prinsesse fra Skåne op..!

Denne prinsesse var oldebarn af den danske konge Erik Ejegod som jo alle ved var tiptipoldebarn af Gorm den Gamle! Ja og så stopper vi her... men jeg kan da lige røbe, at tyve generationer endnu tidligere i år 140, der har jeg fundet en direkte slægtsforbindelse fra den gode danske Erik til den legendariske finske konge Fornjotur, "DenGamleKæmpe".

Denne eksklusive kuriøse slægtsgruppe er dog trukket ud Lundernes samlede beretning, og er i stedet givet lidt særbehandling på stedet "Kongeslægten".