(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)

8

(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)

2

4

(placeholder)
(placeholder)

3

5

6

(placeholder)
(placeholder)

7

(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)

Selvbiografien er prosatekst med billeder

Drengen og manden skudt op af den jyske muld

STIKORD TIL MINE ERINDRINGER

Begyndelsen

Handler om min mor Krista og hendes vej, fra husmandsstedet og hendes mindre søskende i afkrogen Dalsgaard i Hørup sogn ved Kjellerup, til Aarhus og livet som køkkenpige og ensom lille nor fra landet i den store by.

Efter en klassisk begivenhed i denne situation gemmer hun sig og venter den sidste tid ved en lejr for tyske flygtninge, før hun føder i Aarhus og allierer sig med familien hjemme og med børnehjemmet i Kjellerup samt en plejemor i Risskov, således, at det hele ender med røræg på Kroen i Krogen og at min aller første erindring... på det nærmeste bliver byens nyeste arkitektoniske klenodie og rådhus, alt medens jeg sidder hos min mor "Nutte" på kanten af bassinet til

Agnete og Havmanden.

(placeholder)

I bund og grund er jeg kommet væltende ”hulter til bulter” her til verden,

og min rute har på lange stræk været ret så usikker og slingrende som en pinball i sin "søgen" efter point! I midlertid har ruten også momentvist været afbrudt af klarhed og retningssans, hvilket i den sidste ende har ført til titlen på mine erindringer:

"En dreng i et spil kegler"

Umiddelbart følger selvbiografien historiens gang, fra tiden omkring undfangelsen eller Begyndelsen til Alderdommen. Undervejs passerer den så også Barndommen, Ungdommen og Manddommen.

  

Webstedet er billeder med med billedtekster+

Manddommen

Landarbejderhuset var skiftet ud, og et gammelt byhus skulle nu istandsættes som familiens bolig. Det resulterede i en kommunal præmie for at forskønne bybilledet, fedt! Men så ventede et pludselig trængt arbejdsmarked hvor der  måtte tages til takke med freelance jobs som sjakbajs og daglejer på skiftende byggepladser, blandet med undervisningsjobs på både teknisk skole, arkitektskole og universitet… samtidig med udvikling af et opdateret forsøg på gennemførelse af en ny kampagne for "Bedre Dansk Byggeskik"

Prøvehuset opførtes i eget regi under firmanavnet Mur og Rum Bygningskunst og huset fik super flotte anmeldelser! Men markedsføringen kiksede, og i stedet for at kæmpe videre med nye tiltag blev initiativet uventet et afsæt for det store spring ud i en personlige guldalder som international projektudvikler... først i Himalaya og siden i Andesbjergene med sidespring også til Afrika og Sydøstasien.

Hovednummeret i dette udvikler-cirkus var et byggekoncept for opførelse af huse med vægge og selvbærende tagkonstruktioner bygget af soltørret lerjord... Dette kunne give fattige beboere i fjerne bjergegne med mangel på træ mulighed for alene ved egen kraft og uden penge, at grave nye huse op af jorden lige der hvor de ønskede at bygge dem.

Siden blev værktøjskassen udvidet med et koncept for bæredygtig planlægning og lokaludvikling med folkelig deltagelse... det var et banebrydende for udbredelse af den demokratiske kultur. Det lykkedes med succes i Bolivia og blev prøvet lanceret i Cambodia, men tiden trak ud og pensionsalderen ramte lige før verden var på vej til at blive redet!

Min mor og jeg foran Aarhus Rådhus i 1947

Barndommen

Ude i Dalsgaard i helligdagene skøttede jeg mig ind i mellem i familiens skød og nød menneskeligheden i nabolaget af små husmandssteder, der hvor den store verden begyndte på Hindbjerg Station... den gang før den var gået af lave og hvor alt blev betragtet som evigt gyldig. Derfra gik turen via Silkeborg videre ud i det midtjyske med husbestyrerinden og kromutteraspiranten forbi, blandt andre, naboskabet Silstrup ved landsbyen Skarrild, Skjern Å og den stille flydende kanal samt formbrændselsfabrikanten Kjerstein, for så pludselig også at passere badehotellet i Løkken, Svirrebommen i Lemvig og hotelværelse nr. 17 på Hotel Struer... med udsigt til havneindsejlingen og snarlig indgåelse af livets første ven- skab og siden at opleve debuternes debut på forsamlingshuset "Folkets Hus".

Husmandsstedet i Dalsgaard

Kjersteins formbrændselsfabrik

Barndomslandet i Struer mellem 1953 og 1959

Ungdommen

Med ungdommens komme måtte bondelandet vige! Nu handlede livet om dans og piger og en planlagt deportation til heden ved Kongenshus endte i fiasko og alternativt en udstationering på en kostskole i Grindsted langt længere i den sydlige ende af heden. Men her bare krydret af mødet med nye venner, nye tøser og også helt nye tanker og former for udsyn, af hidtil nærmest ukendt intellektuel karakter... uden dog samtidig at forhindre en opdagelse, af et slægtskab med kartoffeltyskerne oppe på Alheden… og så kom entreen på murerstilladserne i Holstebro og den helt store kærlighed før det hele endte med et svendebrev i hånden og en helt fantastisk søn på armen.

En ny og anderledes fase af ungdommen indtrådte. Murersvenden droppede at blive militærnægter og blev i stedet soldat til fordel for den nye familie, før han og alle tre senere landede i Aarhus. Nu som ejer af et gammelt landarbejderhus og som studerende, og snart efter med nok en fantastisk søn. Alt medens store visioner og våde drømme holdt dampen oppe. Drømme om et liv som kunstner var lagt på hylden, og målet var nu en holistisk redning af den ganske verden... økologisk, æstetisk og funktionelt... og altsammen selvfølgelig i en marxistisk indpakning. Brødet blev dog hele vejen tjent med jordforbindelsen i orden, og ved hårdt arbejde som freelance murer og lettere arkitektarbejde, og så "pludselig" endte ungdommen for alvor med en bestået eksamen og det efter- tragtede medlemskab af Arkitekternes Landsforbund, nu kunne verden bare komme an.

Kongenshus, her under en hedebrand i 1959, blev et fixpunkt i livet.

Alderdommen

Det med pensionsalderen var ikke så galt endda, for hjemme igen, ventede fem børnebørn, det sidste selvbyggeri... for ikke også lige lige at nævne 2 sønner... begge med både byhus og bondegård der trængte til en kærlig hånd!

...ja, og så var der jo fortællingerne! Så nu henslæbes otiumet på 11. år som affældig familiearkitekt, handymand, erindringsskriver og… i stigende grad som en gammel mand der sammen med sin gamle kone lige præcist er gode til at holde sig selv og hinanden oprejst i deres dejlige aftægtslejlighed i Risskov.

Ungdommens landarbejderhus

Manddommens byhus

Fra Bedre Byggeskik i Aabyhøj, Danmark

Til Huse af Lerjord i Lahuachaca, Bolivia

Efter en smuttur til Sejlhusene i Struer...

...endte det med Rolighedsvej i Risskov

...og her er vi så med en selfie fra Den Gamle By, september 2019

  

Tillykke

...du har nu lige snust til mit spændende liv, og skulle du nu være blevet nysgerrig efter detaljerne, kan jeg kun anbefale dig at læse videre i de efterfølgende beskrevne livsafsnit her på webstedet, hvor der er sat flere billeder ind sammen med supplerende beskrivelser af livets gang og de steder jeg var.

I den sidste ende kan du jo så overveje at downloade selve selvbiografien

også kaldet

"En dreng i et spil kegler"

Endnu ikke tilgængelig

VELKOMMEN TIL "HER ER MIT LIV"