Lars Jørgens Websted

(placeholder)

1 / 4

2 / 4

3 / 4

4 / 4

(placeholder)
(placeholder)

INTRODUKTION

Alheden ligger som en ø efterladt i krogen af den sidste weichsel-istid!

Alheden er noget særligt...

...og på flere måder kommer den mig ved

     

     

     

     

     

     

På forunderlig vis har mit liv været ramt af Alheden flere generationer før der overhovede var tænkt på min eksistens, og på sin egen skæve måde blev heden også min fostervugge, forstået som det sted hvor jeg blev båret rundt frem til min fødsel, ja og endelig blev lyng og urfugle også den musak der udgjorde bagtæppet for min ungdoms usikre skridt ud i livet... og dog har jeg aldrig haft personlig adresse i dette landskab, efterladt som en grusbunke syd-vest for ismassernes kryds under den seneste istid... med Dollerup og Skelhøje i solar plexus! Her forstået som stedet hvor smeltevandet i årtusinder fossede ud over de vestjydske sletter.

Grusbunken er det land vi i dag kender som Alheden, og jeg kender det meste gennem de tilfældige møder der opstår ved flere års tilstedeværelse, men reelt er jeg slet ikke fortrolig med geografien! Derfor har jeg også brug for en, i første omgang, digital rundtur omkring heden, med uret. Den vil føre os gennem eller forbi Trehuse, Skræ og Thorning Vestermark samt Kompedal hvor der samtlige steder har været forfædre på spil... alle med relation til vor store stamfar Johan Georg Breuner der som kartoffeltysker kom til egnen og Havredal i 1759.

Derefter går turen forbi det for mig ukendte Bøgelund gennem Hestlund og Gedhus plantager forbi Karup flyveplads til Grove og Barslund hvor min mor bar mig rundt under sin graviditet med mig! Dengang kendte hun ikke Haderup og Hagebro der danner det vestlige skel for Alheden og hvor det nordlige skel iøvrigt fulgte en dal kaldt "Røverdalen"! Det var her den legendariske Jens Langkniv og hans svende holdt til, og ham kunne man så også møde i den næste bebyggelse flækken, Sejbæk Gårde, hvor også Jeppe Aakjær lagde sine vandringer forbi på vej til blandt andet Kongenshus, som jo var min platform på heden, og vel nok den direkte årsag til min opmærksomhed mod Alheden og dens historie! Det vil sige, at det med den "store" interesse dog aldrig har bragt mig forbi det næste fixpunkt, Vedhoved, hvor ellers Jens Langknivs mor Voldborg holdt til i et lille hus et sted oppe nær Rosborgsø! Ak ja, og næste "ukendte" historiske holdeplads kunne så udmærket være landsbyen Finderup... den med laden hvor kongen ,Erik Klipping, kom så voldsomt af dage i det herrens år 1286, kun en smuttur på et par kilometer oven for Stanghede hvorfra man fint kunne køre på frihjul det sidste lignende stykke ned til Dollerup, hvor denne tur slutter, og hvor det kan anbefales enhver vandrer at lave en lille sviptur videre ned til Niels Bugges Kro og Hald Hovedgård hvor man kan opleve lidt herlighedsværdi og mærke magtens vingesus fra dengang!

Ellers kunne tiden nu også være inde til at tage en lille tur på Alhedens inderkreds gennem Kartoffeltyskerland alias Frederiks kommune og Karup/Skive ådal, og hvorfor ikke så begynde i den gamle stationsby Frederiks, der hvor jeg aldrig kom til at gå i skole, og der hvor det store rensdyrprojekt længe før oplevede dagens lys... og selvfølgelig der hvor kartoffeltyskerne i 1766 indviede deres kirke langt ude i "ingen ved hvor" og dermed havde bygget det allerførste hus i Frederiks By der skulle vokse op og blive en selvstændig kommune!

Dollerup

GROVE

KONGENSHUS

Havredal mod sydøst var den første koloniby for de mange kartoffeltyskere, og det var her den gamle forfar Johan Georg Breuner og hustru Anna Rosina Löffler etablerede sig med deres familie... men alt dette vil jeg berette om under temaet "Slægterne" "Stammerne" "Jakobsen og Nielsen" "Slægten" "JohanGeorgBreuner"  


den gamle kolonibyplan kan stadig aflæses selvom tiderne har skiftet og Ulvedal