(placeholder)

1 / 11

2 / 11

3 / 11

4 / 11

5 / 11

6 / 11

7 / 11

9 / 11

8 / 11

10 / 11

11 / 11

(placeholder)
(placeholder)

Vi er ganske vist 12 fuldbårne fætter kusiner i vor generation, men jeg tvivler på, at vi  alle nogensinde har været samlet på en gang! Efter først vore bedsteforældres død, for begges vedkommende i 1982, og siden flere af vore forældres død har vi da forsøgt... første gang samlede Rikke os på kulturcenter Tuskær i Fjaltring til en mindekomsammen efter Bodils død et par år tidligere! Det vil sige, at det var sammen med flere andre af Bodils "efterladte"... Men hermed var ideen om fætterkusinetræf altså født, og der skulle ingen smalle steder være... de fortsat overlevende af vores forældres generation blev naturligvis budt med! Første gang, i Fjaltring, kom både Henry og Eriks, hvorefter Eriks hængte på et par gange medens vi den sidste gang med et træf på Kongenshus i 2017 var alene uden de gamle! Erik var svag og døde et par år senere... og uden sammenhænge iøvrigt, så har vi ikke været samlet siden Eriks bisættelse!

Ja, og dette skyldes først og fremmest, at nu er de ældste af os også på vej i graven... og i den situation er man ikke længere så udadreagerende! Eller de yngste af os tænker nok at der er god tid... og jeg siger, at det skal nok gå altsammen. Vi er jo nogen der oven i købet er bleven oldeforældre, og for mig i det mindste, så ser jeg mere på oldebørnenes fremtidsperspektiver! Jo tak, det lyder da umiddelbart hel forkert, for jeg laver nu ikke meget andet end at skabe samling på alle minderne og billederne fra fortiden! Men her er pointen altså, at det er for "om muligt" (Tiden er måske knap!), at efterlade et materiale til netop oldebørnene og de der kommer efter dem igen! Her skal de have muligheden for at orientere sig om bare mit lille hjørne af verdenshistorien! Velvidende, at allerede hos oldebørnene vil de have syv yderlige tilsvarende slægtsspor at følge, ja og allerede ved tipoldebørnene vil de have 15 andre spor, hvorefter glemslen om vor tid, hvis den da ikke allerede er indtrådt, vil brede sig med lynets hast! Hvor meget ved vi da selv om eksempelvis vore tiptiptipoldeforældre?

Med dette spørgsmål er vi fremme ved årsagen... eller inspirationskilden til at jeg har valgt at Bygge mit lille web-univers og skrive om alt hvad jeg har mødt gennem livet, for realiteten er, at ingen af mine 64 tiptiptipoldeforældre har efterladt så meget som huskeseddel til os deres efterkommere! Ja for mit vedkommende har jeg endda kun kendskab til 6 af disse! Altså tre par, som tilfældigvis alle levede på den store Alhede eller på kanten heraf, midt på den jyske højderyg også kaldt Blicheregnen... med "hovedstad" i landsbyen Thorning lige vest for Kjellerup.

Ude i Pederstrup i Vinderslev levede i 1700tallene mine tiptiptipoldeforældre Søren og Maren Jacobsen. De fik 10 levende og 4 døde børn hvoraf den næstyngste Erik kom til at ernære sig ved smedehåndværket og blev kaldt "kolonismeden", fordi han i særlig grad servicerede de tyske kolonister, også kaldet "kartoffeltyskere". Men derudover fortælles det også, at han havde særlig travlt i tiden op til "Slavekrigen" 1764, hvor jyske bønder mobiliserede for at forberede forsvar mod angreb af horder med tyske straffefanger, der var brudt ud af tyske fængsler og nu var ved at tilkæmpe sig magten i Nordeuropa! Ja, det viste sig så at være "fake news"... men nu var der så ikke mangel på høtyve og den slags våben! Erik Sørensen var gift med Anne Marie Pedersdatter og de fik først en søn der døde og så fik de et hold tvillinger der blev henholdsvis smed og kampestensmurer, underforstået at de også begge drev noget landbrug som de fleste på egnen dengang gjorde. Søren Eriksen var mureren, og han og hans kone Maren slog sig ned i en lille landejendom direkte ved Hauge sø hvor de blev forældre til min oldemor Anne Marie Sørensen.

Det var lige det første par af mine kendte tiptiptipoldeforældre, og jeg skal nok fortsætte med at berette om de to øvrige par. Men først vil jeg lige præsentere mine fætterkusiner yderligere ved deres fornavne og placering i Sine og Sørens efterkommertræ i det jeg senere vil komme ind på tiptptip-olderne igen!

Kollage fra et fætterkusinetræf holdt i 2010 hos Inge og Lars i Hundslev + fraværende!

Det originale billede der i manipuleret stand er vist på forsiden af afsnittet om Fætter Kusinerne.

Ofte tyer jeg til manipulation for at få kvadratiske billeder til mine forsider etc.

I 2012 var fætterkusinerne samlet hos Ole og Lis i Frederikssund

I 2017 blev der afholdt et fætterkusinetræf her under et stop ved Kartoffeltyskermuseet i Grønhøj

Som det forhåbentlig kan ses, så er det gået os alle vel... vi er ved godt huld, og har da alle lidt at grine eller le af! Når jeg kommer til afsnitlet om Familien vil man kunne gense alle som medlemmer af vore respektive forældres familier. Men lige her og nu vil  jeg gerne fortsætte med lidt spredte billeder fra de fire gennemførte fætterkusinetræf  i årene 2008, 2010, 2012 og 2017  

Ja, og så til sidst nederst skal jeg nok afslutte det med tiptiptipolderne!

Fjaltring 2008

Her har vi det originale forlæg til fotoet på forsiden. På det og resten her på siden kan man se at der er flyttet lidt rundt for at danne en kvadratisk ramme... ja og fætter Kristian var jo ikke med, for han døde i 2005, og fætter Søren fra Norge samt kusinerne Annette og Margrethe måtte vi også undvære.

Ellers var vi morbror Erik og Ellen (1), Søren og Tove (2), Ole og Lis (3), Ellen (1) Zita "Tutte" (4), Jørgen (5), Gerda og Lars Henrik (6), Peter (7), Rikke (8) og værtsparet Inge og Lars (9)

Klik på mini-billedet af Sine og Sørens efterkommertræ i rammen her til højre! Så vises det- og kan om ønsket downloades som en pdf-fil.

De udgør tilsammen en af de fire stamme som hver især er rundet af

Med udgangspunkt i den kendsgerning, at enhver kan siges at være rundet af fire stammer, i form af de fire bedsteforældre og deres forfædre, så må det være korrekt her at påpege, at der også kan tegnes fire stamtræer af denne karakter for ethvert menneske!

Kun helsøskende vil have identiske stamtræer, men som omtalt på forrige side om slægtstræer, hvor også efterkommere for hver enkelte er med, så vil alle i de fleste tilfælde ende med, at have deres helt individuelle slægtstræ.

Personligt arbejder jeg med at udforske mine børns samlede fire stamtræer! Det vil sige stamtræerne for hustru Grethes og mine egne forældre

Her og nu skal det dog primært handle om os fætterkusiner og det har jeg valgt at fokusere på, på de følgende sider med fotos fra diverse fætterkusinetræf, som indledtes mere end ti år senere end det gamle stampars død og begravelse.


De udgør tilsammen en af de fire stamme som hver især er rundet af


De udgør tilsammen en af de fire stamme som hver især er rundet af


Efterkommertræ

Slægtstræ

I disse pragtfulde omgivelser havde jeg det aldeles herligt, og jeg ville i dag ikke frygte at blive henvist til noget lignende i dag, bortset fra, at dette ikke eksisterer uden for vore museer! Jo, jeg ville helt sikkert komme til at savne internettet!

Men jeg var da meget forundret over, at høre min bedstefar Søren fortælle om, at han som dreng havde pløjet med stude! Det lød for mig som før tidernes morgen, og jeg spurgte om de da ikke havde heste dengang han var dreng, og jo svarede han, men ofte ville de hellere bruge stude! De var mere nøjsomme med foderet fastslog han... realiteten var nu nok, at heste ofte var for dyre for den lille bonde, men det får være! Søren havde altid haft sine egne heste, og han var ikke rig... så jeg "regnede" ud, at det med studene var i meget gamle dage og at jeg bare var heldig, at leve i en tid hvor man kunne alt det man ville, blandt andet at høre radio og hver aften høre pressens radioavis!