(placeholder)

1 / 2

2 / 2

(placeholder)
(placeholder)

Almuens Fødselslot eller Fødselsanstalten i Aarhus!

Livet er en kamp

Den samlede fortælling tager sit udgangspunkt i en fødsel den femte april 1945 på en madras på gulvet i kælderen oppe på Fødselsanstalten i Aarhus, indviet 1910 som fødested for ugifte og ubemidlede kvinder i Jylland. Den fødende mor kaldet Nutte og barnet passede godt ind i anstaltens formålsparagraf, omend hun alligevel følte sig som en smule udstødt. Denne opfattelse havde måske noget med hendes selvopfattelse i situationen at gøre, men de skrabede forhold kunne måske også bare afspejlede de kaotiske realiteter i disse dage, lige før afslutningen af anden verdenskrig, som blandt andet foregik lige uden for vinduerne ud mod Vennelyst.

Nutte var en ung ugift bondepige der havde fristet tilværelsen i et par år i den store by, da hun en skæbnesvanger sommeraften… måske endda på hendes 20 års fødselsdag den anden juli 1944, havde mødt en ung lyshåret og velklædt herre med guldur, som kun havde villet hende hendes bedste… og nu lå hun her med en lille dreng og tænkte på sin opvækst og familien hjemme i og omkring forældrenes husmandssted ved Dalsgaard nær Kjellerup.

På vanlig vis i de tider havde Nutte forladt hjemmet da hun blev 14 år og var konfirmeret... først som pige i huset inde i Kjellerup, og så via et job på et pensionat i Silkeborg… og videre til Aarhus hvor hun havde kæmpet sig frem til en position som kogejomfru på en restaurant i Frederiksgade. Som sådan havde hun ikke noget at skamme sig over nu... men i de tider var udsigten til at skulle være enlig mor en meget deklasserende situation, så højgravid gemte hun sig derfor bort som kartoffelskrællerske på Karup flyveplads, midt blandt værnemagtens soldater og nabo til en flygtningelejr fyldt med forhutlede tyske kvinder og børn.

Der herskede dog stor utryghed omkring denne situation i Karup, og med besvær rejste Nutte til sidst tilbage til Aarhus for at føde… men altså bare for, straks efter fødslen at vende hjem til forældrene, med sin nyfødte søn, for at finde ud af hvad hun nu skulle gøre. Bedstemor Sine var svækket af sygdom, så det endte med et par mellemlandinger på børnehjem i Kjellerup og Aarhus før den lille dreng kunne flytte ind som plejebarn hos en familie ude nær stranden i Risskov, hvor Nutte nemt kunne besøge ham flere gange om ugen, efter som hun nu på det nærmeste var blevet køkkenchef på Kroen i Krogen inde ved Banegårdsplads.

         Nogenlunde sådan kunne tiden omkring min fødsel kort resumeres. Alle de nærmere mellemregninger kan dog læses i det første afsnit af min samlede selvbiografi som jeg kalder

""En dreng i et spil kegler.

Først kan man måske med fordel se præsentationen her i afsnittet om

Nutte

... se muligvis også familieafsnittet hvor hun er det mellemste af syv søskende.

Krista alias Nutte

BEGYNDELSEN

...fra fødslen og småbarnsalderen...

INTRODUKTION

Edikt