(placeholder)

1 / 9

2 / 9

3 / 9

4 / 9

5 / 9

6 / 9

7 / 9

9 / 9

8 / 9

(placeholder)
(placeholder)

  

Simpel skærmkort over Alheden - Kartoffeltyskerland

... flyveplads og kartoffeltyskere på den jyske hede...

FÆDRELANDET

BEGYNDELSEN

Kulørt skærmkort over Alheden - Kartoffeltyskerland 2023

Topografisk kort over Alheden - Kartoffeltyskerland 2001

Målebordsblad over Alheden - Kartoffeltyskerland 1899

Alheden fordeler sig nærmest grænseløst over de midtjyske heder, men her kernen af Alheden!

Selvom både undfangelse og fødsel er sket i Aarhus, så er byen ikke talt med som en del af mit forfædreland. Det manglende kendskab til faderværdigheden har naturligt ledt alle identitesfølelser over på min mors side, og i det spil har pilen vendt sig mod Alheden og Kartoffeltyskerland, alt hvad min urtid angår...

Altså tiderne før før og efter efter! Altså dem der foregik i det jeg her har kaldt:

"Fædrelandet".

  

På forsiden herover vises Alheden således med Kartoffeltyskerland alias Frederiks sogn / kommune liggende som en ø i den nordøstlige del. For mig illustrerer kortet det forfædreland der rummer mine kartoffeltyske slægtninge og det lokalområde der, som vi skal få at se, også dannede baggrund for væsentlige scenarier i min mors liv, i hvilke sammenhænge jeg også fik et nært tilhørsforhold til stedet. Stille og roligt, i barndommen, udvidede min verden sig så til hele den midtjyske landsdel, der vises på næste kort:

"Barndomslandet".

  

Tilsvarende kan man også, hen ad vejen, møde den fortsatte og gradvise udvidelse af den personlige horisont! Mor Nutte havde jo fem levende søskende spredt over det meste af landet. Dem besøgte jeg ofte i både barndom og ungdom, og på den måde blev resten af Danmark naturligt lagt til min verden... som mit hjemland, hvorfra jeg endelig som en voksen mand i 40årsalderen drog udenlandsk og trængte mig på som verdensborger!

"Hjemlandet"  "Verdenslandet".

  

  Om Krista på noget tidspunkt var opmærksom på, at hun havde henlagt gemmelegen med sin graviditet til noget nær slægtens gamle hjemegn tvivler jeg på! Hun har i hvert fald aldrig selv fortalt om, eller er gået op i, at hun havde flere relationer på disse kanter! Men der var altså bare ikke mere end 12 kilometer fra hendes logi i Grove og op til den lille udflytterkoloni Resenfelde hvor et par af slægtsnavnene Kriegbaum og Dürr optræder i nær et par århundreder! Ja, og dertil kom senere, for Nutte selv, at der fra dette sted ikke var mere end et par kilometer yderligere til Kongenshus Hotel, der hvor hun mindre end 10 år efter tiden i Grove tiltrådte som både køkkenchef og halvdelen af et direktørpar... for efterfølgende at arbejdede i døgndrift i de næste 14 år, alt medens nye drømme om et friere og knap så heftigt arbejdsliv udviklede sig til rent eskapistiske visioner om en bundsimpel huletilværelse længere ude på heden! Men ak, sådan blev det aldrig, og dog! Se evt."Kristaog vurder selv!

  

Der er for mig ingen tvivl! Livet bygger udelukkende på tilfældigheder! Men somme tider synes der at opstå, hvad der kunne kaldes kosmomagnetiske net- værk hvor alle mulige sammenhænge og tiltrækninger manifesterer sig på en gang!

Helt som her, hvor min bedstefar Søren, med sine kartoffeltyske gener og familie havde så gode rødder i Alheden, der nærmest var identisk med Kartoffeltyskerland og betød at hvert skridt min mor og jeg tog på de kanter foregik i vore forfædres fodspor! Nåe ja, reelt opholdt jeg mig nok aldrig derude som andet end en gæst.

Fem tusinde år er noget af et tilbageblik! Men når vi nu er igang, så kan der vel også være smuttet et par gener med fra de endnu ældre epoker, helt tilbage til omkring 12- 13.000 år før vor tidsregning hvor antageligt de første grupper fra formentlig den gamle Madeleinekultur i det vestlige Mellemeuropa trængte mod nord, i hælene på deres jagtdyr renerne... indtil disse mødte ismasserne, der på den tid var på tilbagetog i samme retning. Herunder op langs iskanten og den jyske højderyg til Viborg hvor kanten drejede fra mod vest, gennem det lerholdige morænelandskab der var på vej til at blive til Limfjorden.  

  

Ja, hvor skal man stoppe? Den slags historier kan jo ende i uendeligheden! Men når vi nu også, med kartoffeltyskerne fik et befolkningstilskud fra områderne omkring det Sydtyske Heidelberg bør det da lige nævnes at man netop der har fundet spor af de aller første mennesker i Europa! Det var typen Heidelbergensis, en slags forløbere til neandertalerne. De levede antageligt som de første mennesker i Europa i tiden fra 900 - 100 tusinde før vor tidsregning. De levede parallelt med neandertalerne og som kom til et par 100 tusinde år senere, og de sidste har formentlig også været samtidige med tilsynekomsten af de aller første mennesker af nutidens art... Homo Sapiens der dengang for godt 200 tusinde år siden antageligt opstod i Østafrika.

  

For os er disse tider uendeligt langt tilbage i tiden, og derfor bliver vi jo nærmest svimle når vi må erkende, at de første dyr med menneskelige egenskaber må formodes at have levet hele 65 millioner år tidligere... og dog kun et par tankestreger i forhold til den samlede tid efter Big Bang og dannelsen af Jordkloden for 13,8 milliarder år siden.

Det første gæsteophold i Grove har måske, og umærkeligt via mit vuggende fosters hængekøjetilværelse, bidraget med et knap erkendt kærlighedsforhold til de uendelige vidder og store udsyn med dufte af slåen, sortbær og lyng akkom- pagneret af lærkefløjt og skogrende urhaner der kurtiserer hunnerne.

  

Det næste gæsteophold bestod i et uendeligt antal ophold på Kongenshus Hotel hvor jeg fra 9års- til 20årsalderen kom på hjemmebesøg på stedet, som søn af værtsparret Krista og Valdemar Jørgensen. Ofte havde jeg en god ven Keld, Leif eller Freddy med, men mest var jeg der alene, indtil det i sidste ende fra 17årsalderen var fru Grethe in spe der holdt mig ved selskab. I alle tilfælde var det det udstrakte hedelandskab der dannede rammen omkring vore og mine aktiviteter.

    

Modvilligt modnedes min hang til heden og dens stilhed i mit sind. Som dreng fra Limfjordsbyen  Struers gader, og... efter min opfattelse hektiske byliv, var det ellers ikke lige hvad jeg gik og drømte om! Mit liv som foster i Grove og som slægtning til den lokale befolkning i både Grønhøj og Havredal med udsteder som Resenfelde og Trehuse i Kartoffeltyskerland, anede jeg jo intet om... og havde jeg gjort det dengang i begyndelsen som 9årig, da havde det nok heller ikke gjort det store indtryk! Det der betød noget lige dengang var vennerne i byen og en gryende interesse for piger... og den slags sås der ikke meget af ude på heden.

    

Pludselig, som et stjerneskud, her i skrivende stund kan jeg godt se, at jeg nok er i færd med at samle et puslespil, som i sidste ende kan danne et billede af noget af det jeg selv kommer af... eller måske ligeså meget af, hvem jeg gerne selv vil være! Det kan nok ikke afvises, og der er måske også et særligt drev på dette felt, alene af den grund at den faktiske viden ellers er ret så sparsom! Det ligner jo en vældig en omgang navlepilleri... ikke bare her, men også i afsnittene:

"Slægterne", "DeUkendte" og "Jakobsen&Nielsen".


Nå, men sådan må det så være, om så jeg måtte blive den eneste læser!

Der håbes dog fortsat på en vis interesse fra mine efterkommere blandt tipoldebørnene. Lige her og nu handler det jo så altså om mine bedst kendte og mest udforskede slægtsgrene, dem der geografisk netop befinder sig i det nordøstlige hjørne af det udvaskede morænelandskab fra den næstsidste istid, hvorfra de også har bredt sig ind over den jyske højderyg og ind i det vestligste af det langt frodigere og yngre østjyske morænelandskab fra sidste istid specielt i egnene fra Viborg og et stykke ned forbi en linje mellem Herning og Silkeborg!

    

Midt i denne stribe, inde i Ulvedalplantagen, findes måske de aller ældste spor efter tidligere indfødte, der for mange mange generationer siden, længe før kartoffeltyskernes ankomst har dannet bopladser i samme landskab. Det er en langdysse der stammer helt tilbage fra bondestenalderen 4 tusinde år før år nul! Det er selvfølgelig vovet at påstå, at disse allerførste lokale bønder inklusive efterfølgerne gennem bronze- og jernalderen frem til enevældens tid også, mere eller mindre kan være blandt stamfædrene til de almuebønder der boede i landsbyen Skræ og andre lokalsamfund deromkring i 1700tallet... de er nogle af dem der udgør! Men det er jo ikke umuligt!

     

     

     

     

TILBAGE TIL NUTIDENS VERDEN

  

Det var noget af en smuttur i tid! Men nu kan vi så være på det rene med vor egen lidenhed i historien, ligesom de fleste også må fornemme at vore "steder" højst udgør dråber i geografien! Men her dog nu med mulighed for at rejse Jorden rundt, omtrent som vi lyster eller som naturen kan holde til det.

  

Der skal nok lige nævnes, at Skræ-folket ikke er eneste danske slægtninge, for strengt taget er kartoffeltyskerblodet blevet fortyndet ved hver eneste generationsskifte siden den første tyske forfar Johan Georg Breuner, der kom fra bjerglandsbyen Kohlhaus hvorfra man nærmest kunne stå og kigge ned i den store by, Heidelberg.

  

Han fik 3 børn med sin første hustru i Tyskland og 11 børn med sin anden hustru, hvoraf de 3 yngste er født i Danmark, hvor han i sidste ende også fik 4 børn med sin tredje hustru der var dansk født. Det vil sige, at det kunne ske at allerede indvandrene selv kunne finde på, at gifte sig dansk. Selvom det gik lidt mere trægt med de første par generatoner af børnene, der jo stort set kun mødte andre kartoffeltyskere i den noget isolerede hedeegn, så var de heller ikke bange for at gifte sig dansk, og faktisk var de også ret attraktive blandt de unge danskere.

  

Nuttes stamfædre var derfor langt mere dansk end tysk. På faren Sørens s side stak rødderne således dybt i egnen syd for Havredal hvor de nærmeste danske naboer boede, det vil sige Skræ, Knudstrup og Thorning og derefter Hauge, Pederstrup og Vinderslev. På moren Sines side var der ingen tyskere. Sine stammede fra forældre født henholdsvist i Øster Bjerregrav og Kousted i Kronjylland, omkring Fussingø nord for Nørreå mellem Randers og Viborg, midt i det frodige unge morænelandskab fra sidste istid. Sines gren af slægten har detsvære bare stået noget i skyggen af de dominerende kartoffeltyskerne.


Derfor ser jeg fortrinsvist mig selv  som en midtvestjysk hede- og gadedreng trods dette, at jeg er født i Aarhus, og opvokset hist og her med fast ankerplads på 11 tønderland  jord af blandet bonitet på Dalsgaard Mark ved Kjellerup, men parallelt med skolegangen og bylivet i 1950ernes Struer.

  

Om det der med "hededrengen" så skyldes mit første liv... fosterlivets vuggende gang gennem lyngtoppene eller mine bedst kendte forfædres barske liv! Det ved jeg ikke... det kunne også have noget med Jeppe Aakjær's sang "Ole sad på en knold og sang"! For jeg har også gået med fårene i heden, og alt hvad der fulgte med gennem udforskningen af livets muligheder.

  

Ja, nogen går tilbage til Adam og Eva for at forklare livet! I det spil foretrækker jeg tage udgangspunkt i selve "Skabelsen".

Jens Langknivs hule er en ca. 5 tusind år gammel langdysse. Her besøgt af Henry Wendel Jakobsen i 2011. Hans Tipoldefar Johan Wendel Breuner grundlagde den afmærkede gård på Thorning Vestermark. Henry havde sit liv på en gård i Marsvinslund 8 kilometer mod nord. Det hele tæt på den gamle Hærvej.

Big Bang skal være sket for 13.819.620.000 år siden.

For 65.000.000 år siden lå de første kim til menneskeheden måske i et lille dyr

som vist herover i form af en lille Lorier, der deler et fremadrettet blik og brugen af hænder med mennesket.

På de følgende sider er indsat alternative udgaver af basiskortet for "Fædrelandet".